1
2
3
Over het expertisecentrum
SBO de Evenaar heeft zich ontwikkeld tot een onderwijs expertisecentrum (OEC). Hierdoor is er één adres binnen het onderwijs van Nieuwegein voor onderwijsondersteuningsvragen. De drijfveer voor deze ontwikkeling komt voort uit de drie kernbegrippen: zichtbaar, geïnspireerd, betrokken.
Binnen het expertisecentrum is kennis en ervaring over alle vormen van (speciaal) onderwijs in Nederland, hoogbegaafdheid, dyslexie, dyscalculie, autisme, onderwijs aan het jonge kind, vroeg voorschoolse educatie, coaching, school - video - interactie - begeleiding, Marte Meo, Beeldbegeleiding in School (bis), Nederlands als tweede taal, intervisie begeleiding, werken met gelaagde instructie, handelingsgericht werken, opbrengstgericht werken, sociale vaardigheidstrainingen, werken met leerlijnen, handelingsplannen, groepsplannen en nog veel meer beschikbaar.
Het expertisecentrum volgt onderwijsontwikkelingen op de voet en heeft zich ten doel gesteld om specifieke kennis en ervaring te delen om samen verder te komen. Het is een laagdrempelige voorziening waar de intern begeleiders van de scholen uit Nieuwegein terecht kunnen met vragen over onderwijs en specifieke onderwijszorg. De voornaamste taak is om door het bieden van collegiale consultatie aan de intern begeleiders van de scholen in Nieuwegein in kaart te brengen welke speciale onderwijszorg en onderwijsbehoeften er zijn en wat er nodig is om hieraan tegemoet te komen.
Zichtbaar
De Evenaar heeft op dit moment een belangrijke plaats binnen het Samenwerkingsverband van alle basisscholen in Nieuwegein. Het OEC wil in de komende jaren een nog duidelijker plaats binnen het Samenwerkingsverband innemen door:
Geïnspireerd
Het OEC zal naar andere scholen/ hulpverleners en ouders laagdrempelig en transparant zijn, waarbij samenwerking en afstemming sleutelbegrippen zijn.
De Evenaar wil door het bieden van passend onderwijs, kinderen met barrières bij het leren en het participeren uitdagen. Tevens wil zij deze vorm van onderwijs overbrengen en uitdragen binnen het samenwerkingsverband. Dit gebeurt door kennisoverdracht, maar vooral door het bieden van orthopedagogische zorg en ondersteuning.
Betrokken
De Evenaar is betrokken op wat er gebeurt in de samenleving en staat open voor samenwerking met een ieder die gericht is op verbetering van het onderwijs aan kinderen met (specifieke) onderwijsbehoeften.
Het aanbod van BOCS vanuit SBO De Evenaar is per 1 maart 2022 gestopt. Een voorziening als BOCS (begeleiding, ondersteuning en coaching op school) heeft jarenlang veel betekend in het dekkend netwerk en er is veel samenwerking geweest met reguliere scholen. Met het samenwerkingsverband Profi Pendi en schoolbesturen in de regio wordt nu onderzocht of begeleiding, ondersteuning en coaching op school voor leerlingen die mogelijk thuiszitters dreigen te worden voortgezet kan worden en in welk organisatorisch verband dan. We houden u via onze website hierover op de hoogte.
Jesper van Dam is de afgelopen jaren de motivator en coördinator van het aanbod geweest en is ook medeoprichter van Loods onderwijs. Voor meer informatie over een dergelijke voorziening maar ook voor coachingsvragen kunt u bij hem terecht via j.vandam@loodsonderwijs.nl of via 06 38287698
Beeldbegeleiding
Het Expertise Centrum De Evenaar biedt beeldbegeleiding volgens de methodieken SVIB, Marte Meo en Direct Support.
Iedere medewerker op de school kan in beeld gebracht worden met een camera. Het doel van de beelden kan zeer verschillend zijn. Zowel Marte Meo als Direct Support als SVIB richt zich op de kleine verschillen die mogelijkheden bieden. Om het perspectief te kantelen, laat SVIB mensen letterlijk naar zichzelf kijken. De gewenste situatie geeft daarbij doel en richting aan de analyse van de interactie. Marte Meo werkt met een korte beeldopname aan afstemmen, benoemen wat zichtbaar is en het formuleren van de vervolgstap in de ontwikkeling van de leerkracht of van de leerling. Direct Support werkt vanuit het beeldmateriaal aan de bewustwording van handelingsalternatieven die direct inzetbaar zijn in de situatie en ook een direct resultaat zichtbaar maken.
Doel
Bij de begeleiding met beeld maken we onderscheid tussen deze diverse beeldbegeleidingstechnieken. Inzoomen op wat iemand (zelf) doet, waardoor er dingen (ook) goed gaan. Mogelijkheden en kwaliteiten benoemen en vervolgens benutten om dichter bij de gewenste toekomst te komen. SVIB gebruikt voor het kantelen van een perspectief (traditioneel) niet alleen filmopnames maar ook relatievragen: wat merken je leerlingen als je deze stap zet? Wat zien de ouders? Hoe reageren je collega’s? Bij Marte Meo vormt de opname het vertrekpunt voor het formuleren van de vervolgstap in de ontwikkeling. Tenslotte is Direct Support erop gericht om direct een alternatief aan te bieden voor het handelen van de leerkracht.
Wanneer
Iedere collega kan een begeleidingstraject met beeld aangeboden krijgen.
De duur van het traject is afhankelijk van de ondersteuningsvraag. Beeldbegeleiding kan deel uitmaken van een coachings traject, van een implementatie traject en van leerlingbegeleiding. Aanvraag verloopt via de Intern Begeleider.
Door wie
Opgeleide en gecertificeerde beeldbegeleiders.
Ondersteuningsaanbod
Voor onderstaande zaken kan er een beroep gedaan worden op de expertise van het OEC. Een orthopedagoog kan bij u op locatie onderstaande deskundigheid inzetten.
Logopedie
Neveninstromers
Er is in Nieuwegein een deeltijd neveninstroomgroep, leeftijd 4 – 12 jaar. Deze groep is geschikt voor “nieuwkomers”( kinderen waarvan de ouder(s) in Nederland werken / wonen, die uit het buitenland komen en de Nederlandse taal niet spreken). De opzet is om juist deze groep kinderen een betere basis te bieden bij de start van het onderwijs in Nederland en hierdoor ook sociaal een betere aansluiting te geven.
Wat wordt er in de instroomgroep gedaan?
Er wordt veel tijd besteed aan:
Voor oudere leerlingen aangevuld met:
Er wordt gebruik gemaakt van diverse reguliere methoden, handreikingen voor NT 2 onderwijs en computerprogramma’s. Het onderwijs is zoveel mogelijk afgestemd op de onderwijsbehoefte van het kind en in welke taalvaardige fase deze leerling zit. Rekenen kan op verzoek aandacht krijgen, vooral de rekentaal.
In overleg wordt er gekeken naar de volledige terugkeer van de leerling naar de eigen school.
Orthopedagogiek
Binnen SBO de Evenaar neemt de orthopedagoog deel aan multidisciplinaire groepsbesprekingen waarin groepsplannen, zorgdossiers en de voortgang van de leerlingen worden besproken. De orthopedagoog verricht daarnaast handelingsgericht onderzoek. Er worden oplossingsgerichte observaties uitgevoerd in de klassen en er wordt handelingsgerichte begeleiding geboden aan leerkrachten. Daarnaast komt het voor dat de orthopedagoog pscyho-sociale behandeling uitvoert, als ook dyslexie behandeling en faalangstreductietraining. De orthopedagoog is daarnaast mede verantwoordelijk voor indicatiestelling (REC2, REC3, REC4), het opstellen van de ontwikkelingsperspectieven en het opzetten en reguleren van de zorgstructuur. Tenslotte is de orthopedagoog contactpersoon voor externe (hulpverlenings-)instanties, die betrokken zijn bij één van onze leerlingen.
Vanuit het Expertisecentrum wordt de orthopedagoog ingezet ter ondersteuning op de basisschool. Deze ondersteuning heeft een oplossingsgericht karakter en sluit aan bij de behoeftes van de basisschool. Vanuit het expertisecentrum worden SOVA lessen gegeven, er wordt psychodiagnostisch- en orthodidactisch onderzoek afgenomen en er wordt behandeling uitgevoerd, o.a. dyslexiebehandeling, faalangstreductietraining en Meidenvenijn.
Taalatelier | Bosruiter 14, 3435 EM Nieuwegein | 06 42791294
Bosruiter 14
3435 EM Nieuwegein
Telefoonnummer: 06 42791294
Informatie volgt.
Onderwijs
Expertisecentrum
BOCS
Coaching en begeleiding
& SVIB
Didactiek
Logopedie
Neveninstromers
Orthopedagogiek
SoVa training
Taalatelier
Technolab
SBO de Evenaar | Dasseweide 1 | 3437 WN Nieuwegein | 030 6048400 | info@sbo-evenaar.nl
fotografie: Jaimi Fotografie
ontwerp: Renate Stevens Ontwerp